Make your own free website on Tripod.com

ELBASANI

HISTORIA
HOME
POZITA GJEOGRAFIKE
HISTORIA
EKONOMIA E ELBASANIT
FAQJA E KONTAKTIT
FOTOGRAFI TE QYTETIT
CHAT
LIBRI I MIQVE
SHTYPI SHQIPETAR
NUMERATORI TELEFONIK
Nuova pagina 2

Sfondi historik

Nuova pagina 1


historia e rajonit (nen emrin Skampa) figuron qe ne shekullin e pare te eres sone.Ne shekullin e dyte,kronikat flasin per qytetin e Skampes qe figuron ne varesi administrative nga qyteti i Durrahut.Duke qene ne kryqezimin e arterieve qe lidhin veriun me jugun dhe lindjen me perendimin,u be nje pike e rendesishme tranziti dhe nje stacion kryesor i rruges Egnatia.Kalaja e Elbasanit,datohet nga arkeologet tane dhe te huaj,se eshte e shekullit IV te eres sone.Vendbanimet Ilire te qytetit u prishen gjate periudhes se invazioneve barbare. Rindertimi i kalase behet ne shekullin e 14 te eres sone nga Turqia e cila i vuri dhe emrin Elbasan,qe e mban edhe sot.Gjate periudhes se pushtimit turk Elbasani u be nje nga qendrat me te rendesishme administrative te Shqiperise qendrore.Artizanati dhe tregtia moren nje zhvillim te madh.Elbasani eshte nder qytetet me te zhvilluara ne shekujt XV,XVI dhe XVII duke u bere edhe nje qender e rendesishme e kultures.Funksionari i larte i Perandorise Osmane Evlia Celebia,duke ndenjur ne Elbasan ne vitet 1640 shprehet :"Elbasani eshte djepi i shume dijetareve,poeteve dhe kompetenteve te tij ".

Ne shekullin e XVI lulezon arti ikonografik me perfaqsues piktorin e madh Onufrin e Neokastres (Elbasanit),i cili bashke me te birin bene nje hap te madh perpara ne pikturat e famshme murale,qe ruhen edhe sot ne kishat e Shelcanit dhe Valeshit.
Gjithashtu ne Elbasan hapet ne 1 dhjetor 1909 shkolla Normale duke bere qe ngrehina e mendimit gjuhesor shqiptar ta kishte bazen ne Elbasan,qe si· shkruan edhe Edith Durham ne vitin 1904 : "Ne Elbasan prekesh nga perpjekjet qe behen per dije e kulture.Gjen njerez qe pa kurrfare ndihme japin e marrin me gramatiken frenge e ate gjermane.Ka nje numur te madh njerezish te shkolluar e te ditur".
Vete qyteti i Elbasanit,nga pikpamja urbanistike eshte percaktuar grafikisht qe prej vitit 1933.Kete e gjejme ne dokumenta te pergatitur nga Austro - Hungaria ne nje harte te shkalles 1 : 50.000.Ne ate kohe qyteti shtrihej 1.5 km nga perendimi ne lindje dhe 2 km nga jugu ne veri me nje siperfaqe prej 250 hektaresh.

 

Ne shekullin e XVI lulezon arti ikonografik me perfaqsues piktorin e madh Onufrin e Neokastres (Elbasanit),i cili bashke me te birin bene nje hap te madh perpara ne pikturat e famshme murale,qe ruhen edhe sot ne kishat e Shelcanit dhe Valeshit.
Gjithashtu ne Elbasan hapet ne 1 dhjetor 1909 shkolla Normale duke bere qe ngrehina e mendimit gjuhesor shqiptar ta kishte bazen ne Elbasan,qe si· shkruan edhe Edith Durham ne vitin 1904 : "Ne Elbasan prekesh nga perpjekjet qe behen per dije e kulture.Gjen njerez qe pa kurrfare ndihme japin e marrin me gramatiken frenge e ate gjermane.Ka nje numur te madh njerezish te shkolluar e te ditur".
Vete qyteti i Elbasanit,nga pikpamja urbanistike eshte percaktuar grafikisht qe prej vitit 1933.Kete e gjejme ne dokumenta te pergatitur nga Austro - Hungaria ne nje harte te shkalles 1 : 50.000.Ne ate kohe qyteti shtrihej 1.5 km nga perendimi ne lindje dhe 2 km nga jugu ne veri me nje siperfaqe prej 250 hektaresh.

Backpacker taking a drink; Size=180 pixels wide
Taking a break from work

What a job!

I might describe my job in a little more detail here. I'll write about what I do, what I like best about it, and even some of the frustrations. (A job with frustrations? Hard to believe, huh?)

.

.

.